Eemsdorp

Cultuurdorp Eemsdorp  

  • De Cultuurgastjes gaan samen met de inwoners van Eemsdelta en lokale & provinciale culturele partijen de uitwisseling aan om elkaar te versterken in het bieden van schoonheid en verbeelding in de nieuwe gemeente.
  • We gaan het gesprek aan over lokale maatschappelijke vraagstukken.
  • Eemsdorp is het neutrale platform waar je kan maken, presenteren en reflecteren. Het maken van aangrijpende voorstellingen, presenteren waar je trots (of juist niet) op bent en reflecteren op hoe we met elkaar samenleven.
  • In het kader van Eemsdorp werken de Cultuurgastjes van het IVAK gedurende het jaar 2021 samen met het Groninger Museum, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en het Noord Nederlands Orkest (NNO).
 

 

Eemsdorp  bestaat onder meer uit de volgende deelprojecten

 

 

Kinderbiënnale

Het Groninger Museum maakt een tweejaarlijkse tentoonstelling met hoogwaardig interactieve kunst. En 30 kinderambassadeurs beslissen alles: wat voor kunst ze gaan exposeren, waar het mag hangen in het museum en wat er op het bordje ernaast moet komen te staan. Zes leerlingen uit Eemsdelta die via IVAK meedoen komen van basisscholen De Wilster (Loppersum), De Farmsumerborg (Delfzijl) en De Triangel (Appingedam).

 

Het geluid van Eemsdelta

In het voorjaar vragen we inwoners welke geluiden zij associëren met Eemsdelta. Deze geluiden zijn de inspiratiebron voor een componist via het NNO met als resultaat hét Eemsdeltamuziekstuk. Dit is geschikt om te spelen voor muziekverenigingen (o.a. harmonie, fanfare en brassband). Muzikanten uit de regio kunnen meedoen in projectensembles, krijgen workshops van muzikanten van het NNO en zullen het Eemsdeltamuziekstuk opvoeren.

 

Theater na de Dam

In samenwerking met het Noord Nederlands Toneel en Theater na de Dam gaan we rond de 4 en 5 mei herdenkingen een theatervoorstelling maken waarin de ontmoeting tussen de oudere en jongere generatie centraal staat. Een voorstelling waarin we reflecteren op de lokale oorlogsgeschiedenis in relatie tot de tijd waarin wij nu leven.

 

Digitaal dorpshart

Deze en meer projecten bundelen wij in een digitaal magazine: Eemsdorp. Een artistiek platform waar in woord, beeld en geluid de cultuur in de gemeente Eemsdelta wordt getoond. Denk aan inspirerende ontmoetingen met inwoners, lokale kunstenaars en (amateur)verenigingen. Informatieve documentaires  en podcasts over lokale culturele vraagstukken en laten we zien hoe wij kunst kunnen inzetten voor sociale en maatschappelijke vraagstukken in samenwerking met welzijnsorganisaties.

 

Meedoen?

Wil je meedoen met een van deze projecten, heb je een verhaal dat je wilt delen of wil je samenwerken met ons om Eemsdorp op de kaart te zetten? Neem dan contact op met de Cultuurgastjes (cultuurgastjes@ivak.net). Dan maken we van Eemsdorp een fantastische plek waar geen droom te groot of te klein is.