Van creatief idee naar financieel plan

Gratis workshop @ Appingedam

Op donderdag 10 oktober organiseert de IVAK Academy een workshopdag over het maken van een financieel plan bij jouw idee en mogelijke manieren van financieren (financieringsmix). Welke interessante leningen en subsidies zijn er bijvoorbeeld die aansluiten bij jouw plan?

De dag is opgedeeld in 3 delen:
1. Workshop financieel plan (door Cultuur+Ondernemen)
2. Uitleg over de Noordelijke Cultuurlening en Creatieve Vouchers (door K&C)
3. Uitleg over de Adviesregeling (door Economic Board Groningen)

1. Workshop financieel plan
Jij bent actief in de kunst, cultuur of creatieve sector. En je hebt een briljant idee dat je wilt gaan uitwerken in een werkbaar concept. Maar, hoe zet jij de creatieve plannen om naar jouw beroepspraktijk? En op welke manier ga jij de plannen uitstippelen en wat komt daar allemaal bij kijken? Wat zijn nu eigenlijk de financiële gevolgen van jouw plannen? En houd je genoeg over om van te kunnen leven?
Deze vragen beantwoord je natuurlijk eerst voor jezelf. Maar, wie hebben er verder interesse in wat je gaat doen en vooral, wat willen zij allemaal van jou weten? Denk hier bijvoorbeeld aan anderen die geld willen stoppen in jouw plan.
De workshop Financieel Plan geeft inzicht in de financiële gevolgen van jouw plannen en biedt tools om zelf een financieel plan te maken. Ook komen verschillende vormen van cultuurfinanciering aan bod en wanneer deze passend zouden kunnen zijn in een zgn. financieringsmix. Let op; de workshop is vooral gericht op een financiële bedrijfsvoering (zzp-begrotingen) en niet zozeer op projectplannen/projectbegrotingen.

2. Noordelijke Cultuurlening & Creatieve Vouchers
Katja Draper van K&C komt in de middag wat vertellen over de Noordelijke Cultuurlening; een voordelige lening (lage rente) voor kunstenaars, creatieven en culturele organisaties met een droom of ambitie, die woonachtig en/of gevestigd zijn in Drenthe, Friesland of Groningen. Leent jouw investering zich niet voor subsidies en/of crowdfunding en wil je je artistieke onafhankelijkheid waarborgen? Tegen gunstige voorwaarden maakt We the North lenen nu mogelijk voor culturele initiatieven in de 3 noordelijke provincies.
Ook vertelt ze over de Creatieve Vouchers van de provincie Groningen; hiermee kunnen ondernemers en stichtingen 50% korting met een max. van €5000,- krijgen op het inzetten van een creatief ondernemer voor het uitvoeren van een innovatief idee of product. Met de regeling stimuleert de provincie Groningen de samenwerking tussen het MKB en de creatieve industrie in Groningen en wordt een impuls gegeven aan de creatieve arbeidsmarkt. Voor jullie – creatief ondernemers – is deze voucher een middel om ‘makkelijker’ aan opdrachten te kunnen komen: je bied een opdrachtgever een forse korting op jouw kostprijs zonder dat het jou iets kost!

3. Adviesregeling van de Economic Board Groningen
Heb je bedrijfsadvies nodig en wil je zelf kiezen van welke adviseur? Daarvoor heeft de Economic Board Groningen de EBG AdviesregelinG. Je kunt 50% korting (max. € 2.500) op de maximale totale kosten van € 5.000 terugkrijgen.
Deze regeling geldt voor hulp bij:
• Het schrijven van een businessplan
• Het schrijven van een marketingplan
• Beoordelen of een investeringsplan haalbaar is
• Indienen van een aanvraag voor risicofinanciering
• Bedrijfsoverdracht

DEELNEMEN?

Interesse om deel te nemen aan deze workshop? Meld je dan vóór 5 oktober aan via hallo@ivak.net o.v.v. Workshop Financieel Plan

Deelname = gratis!

Datum: Donderdag 10 oktober 2019 van 9.30 uur tot 15:30 uur.
Locatie: De Basiliek, Solwerderstraat 45-47, 9901 BB Appingedam

Voorbereiding: na aanmelding bij IVAK ontvang je een link naar de ondernemingsplan website van Cultuur+Ondernemen. De eerste twee onderdelen van het ondernemingsplan gaan over jezelf en jouw idee, deze vul je al zoveel mogelijk in; het derde onderdeel gaat over de financiële planning en wordt tijdens de workshop behandeld; deze hoef je dus nog niet in te vullen! Wel heb je een idee van hoeveel je wilt verdienen, welke kosten je hebt en over welke financiering je hebt nagedacht. De gebruikte terminologie wordt uitgelegd en toegelicht, en er wordt verklaard waarom bepaalde gegevens belangrijk zijn.

DAGPLANNING:
9.15 Inloop / ontvangst met koffie en thee
9.30 Start workshop Financieel Plan (Renate Timmer van Cultuur + Ondernemen)
12.30 Lunchpauze
13.00 Vragenronde aan Renate Timmer
13.30 Katja Draper K&C vertelt over Noordelijke Cultuurlening en Creatieve Vouchers
14.00 Vragenronde aan Katja Draper
14.15 a 14.30 Maarten Soppe vertelt over AdviesregelinG van de EBG
15.00 a 15.15 Vragenronde EBG
15.30 Afsluiting + netwerken