Heleen Veenstra

# Heleen Veenstra 

Een waarderingsgroet aan Heleen omdat ze zich als vrijwilliger inzet voor het Vrijwilligerssteunpunt Eemsdelta en daarmee mij (Nathanja) ondersteunt. Heleen voert ad hoc klussen uit en neemt daarmee werk uit handen. Ze is iemand die hulpvaardig is en meedenkt. Ze geeft adviezen en reikt aan hoe dingen beter kunnen. Ze werkt nauwkeurig en ze ondersteunt. Ze is niet iemand die graag op de voorgrond staat maar is een stille kracht die bijdraagt aan het groter geheel.

Het moment…

De kunstenaar:

Gea Koopman

Afgelopen week kreeg ik een nieuw verzoek voor een waarderingsgroet. Deze keer om een zeer gewaardeerde vrijwilliger bij de SWD, een stille kracht, kritische meedenker en helpende hand bij ad hoc klussen in het zonnetje te zetten. Dankzij haar inzet, onderzoekende houding, nauwkeurigheid en ondersteuning ervaart de aanvraagster lastenverlichting in haar werk.

Deze aanvraag vroeg duidelijk om een andere uitwerking dan de vorige…

Toen de lockdown begon zat ik middenin een project wat door het hele land langs theaters tourde. In een klap kwam alles stil te liggen. Eerst bestond er nog een sprankje hoop dat het vanaf half april weer opgepakt zou kunnen worden, maar al snel werd duidelijk dat de impact veel groter was en dat het definitief afgelopen was. Dit project zal ik nu geleidelijk en meer in stilte afronden, waarna het eindresultaat nog wel wordt gedeeld met het theatergezelschap.

Mijn project bestond uit het borduren van troostzakdoeken. Na de voorstelling konden bezoekers een zakdoek borduren voor iets of iemand waarvan ze afscheid hadden genomen. Ik vroeg hen om hier één woord bij te bedenken wat ze vervolgens in een passende kleur op een zakdoek borduurden. De zakdoek uit deze borduursessies doneerden ze aan mij om er een kunstwerk van te maken (een uitbereiding van het kunstwerk wat ter plekke te zien was) en een tweede zakdoek met hetzelfde woord kregen ze mee naar huis als aandenken en om desgewenst voort te borduren.

Na het lezen van dit verzoek moest ik hieraan denken en stelde de aanvrager voor om een kussen te maken met daarop een persoonlijk woord geborduurd. Een kussen biedt o.a. steun en het woord en de kleur maakt het persoonlijk. De aanvrager reageerde enthousiast en telefonisch hebben we zitten brainstormen om het best passende woord te zoeken:

NEUWKEURIG, TROUW, STEUN, ONDERSTEUNING, ONDERSTEUNEND, iets van mens tot mens, HELPEN, BEHULPZAAM, MEEDENKEND, KRITISCH, SCHERP, ALLERT, HELPENDE HAND, BEHULPZAAM, HULPVAARDIG is allemaal voorbij gekomen. De keus is gevallen op HULPVAARDIG, omdat hier het helpende en haar kundigheid in samenkomt. Om dit extra te benadrukken stelde ik voor om het woord in 2 kleuren te borduren. Het afstemmen van de juiste tint kleuren en bijpassend kant deden we vervolgens met foto’s via de app.

Heerlijk om weer aan de slag te kunnen; het woord stempelen, borduren en vervolgens het naaien tot een kussenhoes en opvullen met een kussen. Ik heb genoten van het maakproces, deels lekker buiten in het zonnetje, en hoop dat de ontvanger er straks van geniet.

 

https://www.facebook.com/GekOpKunst/