De Farmsumerborg heeft in het kader van muziekImpuls (subsidie voor het verbeteren van muziekonderwijs) een methode aangeschaft die met hulp onze onderwijsconsulent Catrien de Boer ingevoerd wordt in groep 4 en 5. Wekelijks ondersteunt zij de leerkracht in de klas om de werkwijze over te brengen.

Dit keer was het thema van de les notatievormen: wat zijn hoge noten, en wat lage? Hoe klinken ze? En hoe zien zij er uit op papier? Kinderen tekenden trapjes en glijbanen omhoog en naar beneden, en speelden de noten vervolgens in hun eigen muziekstuk op het klokkenspel.

Zo leren zij spelenderwijs over het verschil in hoog en laag. Voor de leerkracht is het genieten om dit mooie muzikale en creatieve proces van zijn leerlingen te aanschouwen. Er word afgewisseld tussen spelen, luisteren en noteren. Vervolgens wordt het stuk besproken, aangepast en weer gespeeld. Dat is ook een van de speerpunten in de nieuwe lesmethode: niet alleen muziek maken (zingen en spelen) die anderen hebben bedacht, maar ook zelf iets bedenken / maken / componeren.

Meer weten over deze methode of dit ook toepassen in jouw eigen klas? Bekijk ons project of neem direct contact op met IVAK.