Geschiedenis van Appingedam

De geschiedenis van Appingedam

 

Het project: 

  • OBS De Vuurvlinder wilde leerlingen meer leren over de geschiedenis van de stad Appingedam.
  • Via IVAK werden er verschillende methoden bedacht om hier invulling aan te geven; de leerkrachten kregen een training over erfgoedonderwijs, 
  • De leerlingen maakten gebruik van onze lesmaterialen en leerden via verschillende disciplines (beeldend, drama, erfgoed) over de historie van de stad.   

 

Projectomschrijving

Hoe interesseer je kinderen voor cultureel erfgoed, de historie van een plek? OBS De Vuurvlinder in Appingedam heeft in het afgelopen schooljaar uitgebreid aandacht besteed aan de geschiedenis van de Stad Appingedam. In het voorgaande leerjaren waren de leerkrachten al bij elkaar gekomen in de synagoge van Appingedam voor een teamtraining over erfgoedonderwijs onder leiding van onze erfgoedconsulent Gino Huiskes. Het project Appingedam werd door de leerkrachten zelf uitgevoerd, maar via IVAK werden wel contacten gelegd met musea en andere instellingen en werden lesbrieven en leskisten gehuurd. Onze consulenten drama (Nikki Loohuizen) en beeldend (Els Brouwer) waren als coach aanwezig bij de uitvoering van verschillende onderdelen van het programma.

Els coachte bijvoorbeeld in november lerares Claudia bij een project waarin kinderen letterlijk op zoek gingen naar de geschiedenis van Appingedam. Om de kinderen zo te interesseren voor de historie van deze stad. Een reis met een tijdmachine! Met de leerlingen maakten ze een historische stadswandeling en bezochten Museum Stad Appingedam. Hier werd ouderwetse kleding geleend waarmee ze op de foto (zwart/wit) mochten op een historische plek; bij de hangende keukens, voor de Nicolaikerk of de Franse School. De kinderen leefden zich in: hoe leefde men hier eeuwen geleden?. Daarna werden ze in hun 2018-kleding nogmaals gefotografeerd in kleur: een wereld (paar eeuw!) van verschil! 

.

 

Fotogalerij

Hoe kunnen we je helpen?

The following is not a definitive article on this subject. It is just an expression of my own thoughts.
My opinion is that enlightenment is not just one state but is a progressive and gradual establishing of states of consciousness.

lees meer over ivak