Ondersteuning bij muziekmethode

Spelenderwijs noten lezen 

 

Het project:

  • Basisschool De Farmsumerborg heeft een nieuwe muziekmethode aangeschaft. IVAK ondersteunt de leerkracht bij de invoering van deze methode. 
  • Een onderdeel van de methode gaat over notatievormen; wat zijn hoge en lage noten? Hoe klinken zij en hoe zien ze er uit?
  • Kinderen leren spelenderwijs hoe zij noten tekenen, en maken hiervan hun eigen muziekstuk. Dit stuk mogen ze vervolgens zelf uitvoeren op het klokkenspel. 

 

Ondersteuning bij een muziekmethode

De Farmsumerborg heeft in het kader van muziekImpuls (subsidie voor het verbeteren van muziekonderwijs) een methode aangeschaft die met hulp onze onderwijsconsulent Catrien de Boer ingevoerd wordt op de hele school. Wekelijks ondersteunt zij de leerkrachten in de klas om de werkwijze over te brengen. Zo ontstaat er een doorgaande leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. 

Dit keer was het thema bij van de les in groep 4-5 notatievormen: wat zijn hoge noten, en wat lage? Hoe klinken ze? En hoe zien zij er uit op papier? Kinderen tekenden trapjes en glijbanen omhoog en naar beneden, en speelden de noten vervolgens in hun eigen muziekstuk op het klokkenspel. 

Zo leren zij spelenderwijs over het verschil in hoog en laag. Voor de leerkracht is het genieten om dit mooie muzikale en creatieve proces van zijn leerlingen te aanschouwen. Er word afgewisseld tussen spelen, luisteren en noteren. Vervolgens wordt het stuk besproken, aangepast en weer gespeeld. Dat is ook een van de speerpunten in de nieuwe lesmethode: niet alleen muziek maken (zingen en spelen) die anderen hebben bedacht, maar ook zelf iets bedenken / maken / componeren.

Fotogalerij

Hoe kunnen we je helpen?

The following is not a definitive article on this subject. It is just an expression of my own thoughts.
My opinion is that enlightenment is not just one state but is a progressive and gradual establishing of states of consciousness.

lees meer over ivak