In het zonnetje

In het Zonnetje via IVAK

 

Het IVAK legt als culturele netwerkorganisatie verbindingen. In de beginperiode van de coronacrisis was dat meer dan duidelijk. Het IVAK bracht de Zonnetjes bij de mensen, die gemaakt zijn door kunstenaars uit Eemsdelta.

Iedere waarderingsgroet, iedere zonnestraaltje, werd gekoppeld aan een culturele aanbieder. In april en mei 2020 zette het IVAK wekelijks, vijf kunstenaars aan het werk om voor iemand iets moois te maken, van een schilderij tot een dierbaar sieraad en van theater tot een gecomponeerd lied. Zo ontstonden contacten, oftewel verbindingen, tussen kunstenaar, de aanvrager en de ontvanger. Het op veilige afstand afleveren van de kunstzinnige waarderingsgroet leidde veelal tot ontroerende taferelen.

Zo werd het enthousiaste echtpaar, dat het Dorpshuis van ’t Zandt gaat overnemen verrast door een videoboodschap. Het dorp wenste hen op deze manier heel veel succes toe. Beiden raakten ontroerd door de speciaal voor hen gezongen lied. Of wat te denken van de “overval” op de man achter de Stichting Nicolaus Gillot en Dorpsbelangen Borgsweer? Een kunstenares maakte een schilderij voor hem met een collage waarin zijn belangrijkste zaken zijn verwerkt, zoals zijn kerk en zijn huis. En de dochter, die een waarderingsgroet bij haar moeder aflevert, die ontroerd raakt als ze hoort dat er iemand is die haar in het Zonnetje wilde zetten en dat er mensen voor haar aan de slag zijn gegaan. 

 

Verzorgingstehuizen 

Ook verzorgingstehuizen en woongroepen zijn in het Zonnetje gezet. Het IVAK regelde een groot mobiel led-scherm. Het reed op vrijdag 8 mei 2020 langs Zonnehuis BetingeStaete, woonzorgcentrum Burgemeester Van Julsingha, Wilhelminaheem in Delfzijl, langs wooncomplex Damsterheerd en ’s Heerenloo in Appingedam en langs Zonnehuis Wiemersheerd in Loppersum. Meer dan 100 persoonlijke videoboodschappen zijn door familie en vrienden van bewoners van deze locaties naar het IVAK opgestuurd en waren te zien op het scherm. De inzendingen kwamen van heel dichtbij tot zelfs vanuit het verre Kaapstad. Allemaal dachten ze aan hun dierbaren en gaven gehoor aan de oproep. Bijvoorbeeld een kleinzoon die aan opa wilde laten weten dat hij de gezellige momenten met een kop koffie mist. Een kleindochter die haar pasgeboren kind aan oma wilde laten zien. Zussen die samen een lied zongen voor moederdag. De vrienden en familie hebben soms alles uit de kast gehaald om het filmpje zo opbeurend en vrolijk mogelijk te maken. De ontroering was zichtbaar te zien op de gezichten van de bewoners. Het was een zonovergoten dag en de mensen straalden. Ook de medewerkers van het IVAK, die erbij aanwezig waren werden geraakt door de emoties.

Op deze pagina is het resultaat te zien van alle zonnige waarderingsgroetjes en de aftermovie van de rondgang met het grote led-scherm langs de verzorgingshuizen en woongroepen. Allemaal zeer de moeite van het bekijken waard.

Het IVAK kijkt terug op een zeer geslaagd project. Blij een verbindende rol te hebben kunnen spelen in een moeilijke fase in de coronacrisis. Hoe Kunst en Cultuur als een zonnestraal de harten van mensen raakt en emotioneert, positief uitwerkt op de gemoedstoestand van mensen! 

De zonnetjes…videowall

Voor een aantal verzorgingstehuizen en woongroepen hadden we een extra Zonnetje. We gingen op 8 mei met een videowall (een groot scherm) op pad en brachten de bewoners maar liefst 100 persoonlijke videoboodschappen. Al deze boodschappen waren ingezonden door kinderen, kleinkinderen, ouders en vrienden. Het was een mooie, ontroerende en Zonnige dag! 

Bekijk hier de after movie >

 

De zonnetjes…

Uiteindelijk zijn al deze groeten in een kunstwerk omgezet. Voor opa’s en oma’s, voor vrienden, collega’s en clubjes.  Hieronder zie je het eindresultaat en het proces hoe de kunstenaar tot dit kunstwerk is gekomen.

 

#Jack en Suzanna

#Jack en Suzanna

Het enthousiaste echtpaar Jack en Suzanna Welvering gaat het dorpshuis in 't Zandt overnemen. Het dorp wenst ze...

Lees meer
#Feikje van Aperloo

#Feikje van Aperloo

Feikje is het voorbeeld van iemand die we door haar vrijwilligerswerk echt als een bloem hebben zien opengaan. Bekijk...

Lees meer
#Damsterheerd

#Damsterheerd

Op 8 mei gingen we met de videowall o.a. langs Damsterheerd. Daar werden de bewoners getrakteerd op persoonlijke...

Lees meer
# Wiemersheerd

# Wiemersheerd

Op 8 mei gingen we met de videowall o.a. langs Wiemersheerd. Daar werden de bewoners getrakteerd op persoonlijke...

Lees meer
# Heleen Veenstra

# Heleen Veenstra

Heleen is niet iemand die graag op de voorgrond staat maar is een stille kracht die bijdraagt aan het groter geheel....

Lees meer
# Ity Poucki

# Ity Poucki

Ity is de rots in de branding. Zij houdt heel veel zaken draaiende. Ze ondersteunt en is een vasthouder! Bekijk hier...

Lees meer
# Hergebruik Plus

# Hergebruik Plus

Mijn waardering voor het engelengeduld waarmee jullie de klanten van Hergebruik Plus tijdens deze quarantaine te woord...

Lees meer
# Carla Afman

# Carla Afman

Carla is zeer betrokken bij het dorp, regelt heel veel dingen en is nu bijvoorbeeld druk met het herinrichten en...

Lees meer
# s Heeren Loo

# s Heeren Loo

Wat zijn jullie Toppers! Wij als begeleiding zijn trots op jullie, hoe jullie met elkaar de moed er in houden, om...

Lees meer